به گزارش قدس آنلاین، در همین زمینه، کامران کرمی کارشناس مسائل حوزه خلیج فارس در گفت وگو با قدس تصریح کرد: با طرح «شعار اول همسایگان» از سوی دولت سیزدهم، این راهبرد مورد توجه عمانیها قرار گرفت و منجر به سفر رئیس جمهور کشورمان به مسقط و متقابلاً سفر هیثم به تهران شد. بنابراین بخشی از تبادلات دیپلماتیک میان ایران و عمان که در یک سال گذشته اتفاق افتاده، معطوف به افزایش سطح روابط دوجانبه به ویژه در حوزه اقتصادی و تشکیل کمیسیون همکاریهای مشترک است. در عرصه تحولات منطقهای نیز، عمان نقش مهمی در مذاکرات احیای برجام داشت. همچنین با بروز بنبست در روند مذاکرات احیای برجام، مسئله جنگ اوکراین و ظهور متحدان و صفبندیهای جدید در این جنگ، شاهد بودیم عمان توانست میان طرفهای غربی و ایران میانجیگری کند.
کرمی ادامه داد: عمان در زمینه تبادل زندانیها نیز نقش برجستهای داشت و همچنان پرونده این موضوع بازاست. در واقع عمان تلاش میکند این مسئله را به نقطه نهایی برساند؛ زیرا تبادلزندانیها بخشی از همان تفاهم نانوشتهای است که در مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا جریان دارد. بدین ترتیب به نظر میرسد سفر البوسعیدی به تهران با پیگیری موضوع مذاکرات دوجانبه و نیز پیشبرد مسائل مرتبط با ایران و غرب و برنامه هستهای مرتبط باشد. در سند چشمانداز ۲۰۵۰ که عمان برای خود تعریف کرده، نقش ایران به عنوان یکی از مهمترین بازیگران خاورمیانه پررنگ است. فارغ از اعتبار و جایگاه سیاسی و ژئوپلتیکی ایران، عمانیها درصددند با پیشبرد مذاکرات احیای برجام و بهبود روابط ایران و غرب به اهداف مدنظر خود دست یابند. کشور عمان تلاش میکند ایران را از شرایط تحریم خارج سازد تا بتواند روابط اقتصادی را به موازات روابط سیاسی توسعه دهد؛ زیرا آنها نیز بهخوبی میدانند شرایط تحریمی مانعی بر سر راه گسترش تبادلات تجاری میان دو کشور است.
حجم بالای مبادلات تجاری با عمان
این کارشناس حوزه خلیج فارس گفت: البته میزان تجارت ایران با عمان در همین شرایط تحریمی نیز از حجم مبادلات با سایر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بیشتر است، اما باید گفت تحریمها از تحقق صددرصدی چشماندازها و هدفگذاریهای دو کشور در سند جامع راهبردی میکاهد. بنابراین احتمال میرود در مذاکرات بین دو طرف درباره جزئیات سند جامع همکاریهای راهبردی نیز صحبت شود. سند چشمانداز عمان به دنبال تعریف یک پروژه منطقهای اقتصادی برای عمان است. عمانیها تلاش میکنند میزان جذب سرمایهگذاری خارجی و سطح بنادر خود را افزایش دهند و در این بین همکاری با ایران را جزو اولویتهای خود میدانند. در حوزه روابط فرهنگی نیز عمانیها به دلیل شرایط خاص فرهنگی در خلیج فارس و بهخاطر برخورداری از مذهب اباضیه، طبیعتاً تمایل چندانی برای مواجهه با تنشهای فرهنگی و اعتقادی و اسلامگرایانه ندارند. بااینحال، افزایش سطح روابط سیاسی و تجاری و وجود عنصر اعتمادسازی میان دو کشور موجب شده پذیرش عمانیها برای تبادلات اجتماعی و فرهنگی با ایران فراهم شود.
کرمی ادامه داد: شاهدیم درسالهای اخیر حضور ایرانیان از نظر تجاری و فرهنگی در عمان در حال افزایش است و دو طرف به سوی گسترش روابط در عرصههای فرهنگی پیش میروند. از سوی دیگر، تعارض یا برخورد منافع فرهنگی فاحشی میان ایران و عمان وجود ندارد و همین میتواند بستر تبادلات فرهنگی را مهیا سازد و روابط تجاری نیز به این موضوع کمک خواهد کرد. بنابراین میتوان خوشبین بود در سالهای آینده سطح روابط فرهنگی به موازات روابط اقتصادی و سیاسی گسترش یابد و دو طرف بتوانند شناخت واقعبینانهتری از ظرفیتهای فرهنگی و تمدنی یکدیگر داشته باشند. همین موضوع در بلندمدت تضمینکننده منافع تجاری و سیاسی میان دو کشور خواهد بود.
نظر شما